5 Miljoen euro extra voor verwijderen asbest

Het kabinet trekt dit jaar € 5 miljoen extra uit voor subsidie voor het verwijderen van asbestdaken. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma besloten. De subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken is populair. Voor dit jaar was € 10 miljoen vrijgemaakt. Dit subsidieplafond is al bereikt. Om te voorkomen dat ondernemers een jaar moeten wachten heeft Dijksma een deel van het totaal beschikbare budget van tenminste € 75 miljoen naar voren gehaald, waarmee het budget voor de regeling voor dit jaar € 15 miljoen wordt. Het totale budget voor de regeling blijft ongewijzigd.

Subsidie voor het verwijderen van asbestdaken kan aangevraagd worden door ondernemers, particulieren, non-profitorganisaties en overheden. De subsidie kan pas aangevraagd worden als het asbestdak al is verwijderd. Voor de subsidie moet het dak tussen 1 januari 2016 en 31 december 2019 worden verwijderd. De subsidie bedraagt € 4,50 per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van € 25.000,- per adres. Alleen daken groter dan 35 vierkante meter komen in aanmerking voor subsidie.

Naast de subsidie voor enkel het verwijderen van asbest, kan er met de provinciale subsidieregeling ’Asbest er af, zonnepanelen erop’ subsidie aangevraagd worden voor het verwijderen en saneren van asbest en het vervolgens plaatsen van zonnepanelen binnen hetzelfde bouwblok. De provincie stelt hiervoor € 4,5 per m2 asbest dak ter beschikking met een maximaal subsidiebedrag van € 15.000,- per aanvrager. De subsidieregeling ‘Asbest eraf, Zonnepanelen erop’ is bedoeld voor agrariërs, voormalig agrariërs en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok. De subsidieregeling loopt nog tot eind oktober 2016 mits er voldoende budget is. Per provincie kunnen er specifieke voorwaarden gelden voor de regeling ‘Asbest eraf, Zonnepanelen erop’

Investeren in zonnepanelen is de laatste jaren steeds interessanter geworden. Zeker in combinatie met bovenstaande subsidieregelingen. Het is verstandig om uw situatie objectief en onafhankelijk te laten bekijken en berekenen.