Hoorzittingen bestemmingsplan procedure Pallas

Bron: Gemeente Schagen

Op 22 februari heeft de gemeente Schagen het ontwerp bestemmingsplan en de Plan-MER (milieu effect rapportage) ter inzage gelegd. Dit bestemmingsplan is nodig voor de toekomstige vestiging van de PALLAS reactor  in Petten. Tot 8 april was het mogelijk om zienswijzen in te dienen. Aan de hand van de zienswijzen beoordeelt de gemeenteraad of het ontwerp bestemmingsplan aangepast of aangevuld moet worden.

De gemeente heeft 23 zienswijzen ontvangen. Voordat de gemeenteraad hierover een besluit neemt, wil zij iedereen die een zienswijze heeft ingediend de mogelijkheid geven deze kort toe te lichten. Daarom organiseert de gemeenteraad een hoorzitting. De hoorzittingen zijn gepland op 30, 31 mei en 1 juni. Op 30 mei in de MFR aan de Sportweg 5 in Petten, op 31 mei in het gemeentehuis en dat, als het nodig is, ook op 1 juni. Aanvang steeds om 19.00 uur.

Dat er in Petten medische isotopen worden geproduceerd en er wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt, weet vrijwel iedereen in de omgeving. De medische isotopen uit Petten zijn van cruciaal belang in de keten voor radio-farmaceutische producten wereldwijd en in nucleair technologisch onderzoek. Met deze producten kunnen miljoenen mensen met kanker en hart- en vaatziekten worden gediagnosticeerd en behandeld (30.000 mensen per dag). De reactor die hier op dit moment voor zorgt, is verouderd. Om de leveringszekerheid aan patiënten wereldwijd te garanderen, is PALLAS in 2013 opgericht. 

Voor gemeente Schagen staat veiligheid vanzelfsprekend voorop. Verder speelt in de afweging mee dat PALLAS essentieel is voor de productie van medische isotopen en wetenschappelijk onderzoek voor de genezing van ernstige ziekten. Regionaal is PALLAS daarbij ook van belang voor hoogwaardige werkgelegenheid en economie.

“We hebben uit diverse hoeken reacties ontvangen en zullen deze allemaal met de grootste zorgvuldigheid behandelen en beantwoorden’, aldus wethouder Beemsterboer. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad of het plan nog moet worden aangepast. De raad wil zich hierover zo goed mogelijk laten informeren en heeft aangegeven op 30 en 31 mei een hoorzitting te organiseren. Hiervoor zal iedereen die een zienswijze heeft ingediend worden uitgenodigd. Een hoorzitting is openbaar. Oorspronkelijk waren de hoorzittingen begin mei gepland. Het is 30 en 31 mei geworden, want er blijkt meer tijd nodig voor een zorgvuldige afweging en verwerking van de zienswijzen.

Een bestemmingsplanprocedure als deze is bijzonder, vandaar dat er zowel intern als extern experts betrokken zijn bij dit proces. Overigens is de bestemmingsplan procedure slechts een van de vele vergunningen die PALLAS nodig heeft om in de toekomst de PALLAS-reactor te kunnen bouwen. Naast de gemeente zijn diverse overheden verantwoordelijk voor andere vergunningen, waaronder de watervergunning en de KEW-vergunning (kernenergiewetvergunning). Deze laatste vergunning is doorslaggevend voor de bouw van de PALLAS-reactor. De KEW-vergunning wordt door de ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming) verleend wanneer aan alle wettelijke veiligheidseisen wordt voldaan.

Bron: Gemeente Schagen (https://www.schagen.nl/home/nieuws_43640/item/hoorzittingen-bestemmingsplan-procedure-pallas_44014.html)
Meer informatie vindt ook op de pagina Pallas, van de gemeente Schagen (https://www.schagen.nl/leven-ondernemen/pallas_45353/).