Bijeenkomst georganiseerde ondermijnende criminaliteit

Maandag 19 november

Het RPC Noord-Holland, Provincie Noord-Holland, politie en de gemeente Schagen organiseren een bijeenkomst over georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Het doel van de bijeenkomst is om ondernemers te betrekken bij het thema ondermijning. De bijeenkomst vindt plaats op maandag 19 november in de gemeente Schagen en wordt georganiseerd vanuit het oogpunt van publiek-private samenwerking.

 

Wat is ondermijning?

Georganiseerde criminaliteit kan het lokale gezag ondermijnen en verslechtert de veiligheid en leefbaarheid door onder valse voorwendselen gebruik te maken van legale voorzieningen. Dit kan (economische) schade opleveren voor ondernemers. Ondermijning gaat om de verwevenheid tussen legaal en illegaal. Dit kan zich voordoen in woonwijken en bedrijventerreinen, maar op een minder zichtbare en meetbare manier zoals problemen met jeugdoverlast, straatroven of winkeldiefstal.

Een bedrijf die al geruime tijd een faillissementsverkoop organiseert of een ondernemer die wiet verbouwt in zijn bedrijfspand en daardoor extra (illegale) inkomsten genereert. Het zijn vormen van ondermijning waarbij er oneerlijke concurrentie ontstaat.

 

Het bedrijfsleven ervaart onvoldoende wat de consequenties zijn van georganiseerde ondermijnende criminaliteit en hoe zij hierop kan anticiperen. De gemeente en de politie willen bedrijven informeren over wat ondermijning is en welke gevolgen ondermijning heeft voor het bedrijfsleven. Meer informatie-uitwisseling tussen publieke en private partijen kan leiden tot een verbeterde samenwerking en een verbeterde aanpak van ondermijning.

 

Om ondermijning inzichtelijk te maken en bewustwording te creëren bij het MKB in Schagen organiseert RPC Noord-Holland samen met de Provincie Noord-Holland, de politie en de gemeente Schagen een bijeenkomst Ondermijning op maandag 19 november in het gemeentehuis van Schagen.

 

De bijeenkomst moet leiden tot bewustwording bij de ondernemers wat ondermijning inhoudt en wat de signalen van ondermijning zijn. Tijdens de bijeenkomst kunnen bedrijven ervaringen delen met collega-ondernemers en kunnen zij vragen stellen aan de lokale overheidsinstanties over ondermijnende criminaliteit.

 

Verdere informatie over het programma, de aanvang en de aanmeldingsprocedure voor deze bijeenkomst volgt binnenkort.