Gratis openbaar wifi netwerk in centrum en op het strand Callantsoog en centrum Schagen

De aanwezigheid van internetvoorzieningen is belangrijk geworden voor het aantrekken en vasthouden van toeristen.  Een groot deel van het winkelend, uitgaand en ontspannend publiek heeft een smartphone, tablet of een ander draadloos toestel met internet faciliteiten op zak. Een duidelijke trend is dat het publiek de internet functionaliteiten steeds meer gebruikt tijdens het shoppen, een terrasbezoek en uiteraard tijdens het bezoek aan het strand. Wel of niet wifi kunnen aanbieden bepaalt steeds vaker of de recreant voor een camping, restaurant, strand of stadsbezoek kiest.

Begin 2014 zijn de gemeente Schagen en de Ondernemers Federatie Schagen (OFS) in een co-creatie gestart met een onderzoek naar de aanleg van een openbaar wifi systeem voor toeristen en bezoekers van de stad Schagen en de kust.  In december 2014 is het netwerk opgeleverd en direct in werking gegaan.

Het wifi netwerk is voor de helft betaald door de Provincie Noord-Holland door middel van een verstrekte subsidie, de andere helft wordt betaald door de OFS. De gemeente Schagen heeft de aanloopkosten van het project voor haar rekening genomen. De aanleg van het draadloze netwerk is gerealiseerd door het bedrijf Rison uit Schagen, dat als beste uit de verf kwam bij de aanbesteding. Het betreft een pilot project voor een periode van drie jaar waarbij 15 ondernemers in Schagen en Callantsoog om het internetsignaal te verspreiden, zijn aangesloten. Aan het MAKADO is gevraagd om aan te sluiten in dit project.

In het centrum van Schagen is het gebied Gedempte Gracht en de Markt voorzien van gratis draadloos internet, in Callantsoog het Dorpsplein en een deel van het strand. De OFS doet momenteel onderzoek naar een mogelijke uitbreiding van het openbare netwerk langs de kust / strand. Daarnaast wordt ook naar de andere dorpen gekeken voor wifi-oplossingen in de kernen met centrale voorzieningen

Schagen wil zich graag presenteren als een topgemeente om te winkelen en te recreëren. Het gratis wifi systeem vergroot daarbij de aantrekkingskracht van de gemeente en kan een bijdrage leveren aan de versteviging van de economische structuur.

De naam van het openbaar wifi-netwerk is: @Schagen WiFi

Lancering Free Wifi Callantsoog_ Schager Weekblad- fotograaf Marc Moussault Lancering Free Wifi Callantsoog_ Schager Weekblad- fotograaf Marc Moussault
FREE WIFI FREE WIFI
Met dank aan Met dank aan