Laatste stand van zaken rondom de Burgervlotbrug – gemeente Schagen

Extra tijd nodig voor werkzaamheden Burgervlotbrug

Tijdens het onderhoud en herstel van de Burgervlotbrug is geconstateerd dat een aantal essentiële onderdelen van de vlotbrug in zeer slechte staat verkeren en dienen te worden vervangen. De eerder gecommuniceerde einddatum van 22 april kan niet gehaald worden. Er zijn zes weken extra nodig om alle werkzaamheden uit te voeren.

De onderdelen van de vlotbrug zijn voor herstel en onderhoud naar de werf in Den Helder getransporteerd. Tijdens het onderhoud aan de Burgervlotbrug zijn op de werf de onderdelen schoon gestraald en zijn metingen verricht.
Het staal van een aantal onderdelen van de vlotbrug en drie van de zes pontons waar de brug op drijft zijn door roest ernstig aangetast. Hierdoor kan de draagconstructie in de toekomst niet worden geborgd en komt de veiligheid van de weggebruikers in het geding. Het is onverantwoord deze onderdelen terug te plaatsen. Bij eerdere inspecties in het voortraject kon deze slijtage niet worden geconstateerd, omdat delen van de brug, zoals de pontons (drijfkisten) die deels onder water liggen, alleen na demontage en schoonstralen te inspecteren zijn.

Nieuw brugdeel en pontons: openstelling Burgervlotbrug 3 juni, 17.00 uur
De provincie Noord-Holland heeft in overleg met WaakSaam besloten het oostelijke brugdeel naar de pontons (de ‘koebrug’) en twee pontons geheel te vervangen en één ponton te repareren. Het op maat laten maken van de nieuwe onderdelen is complex en kost tijd. WaakSaam en de provincie hebben zich ingezet om de uitloop waar mogelijk te verkorten, onder meer door extra personeel in te zetten. De Burgervlotbrug wordt op zondag 3 juni vanaf 17.00 uur opengesteld voor het verkeer. Tot die tijd blijft de huidige omleidingsroute van kracht en de veerpont voor voetgangers en (brom-)fietsers blijft in de vaart.


Vanaf 23 april ruimere vaartijden fiets- en voetgangers veerpont Burgervlotbrug
Rekening houdend met onder meer het zomerseizoen, de toeristen in de regio en jongeren uit Burgerbrug die in de avonduren per fiets naar hun sportclub gaan, heeft de provincie besloten de vaartijden de veerpont bij Burgervlotbrug vanaf maandag 23 april te verruimen. De aangepaste tijden zijn:

- maandag tot donderdag van 6.00 uur tot 21.00 uur
- vrijdag en zaterdag van 6.00 uur tot 23.00 uur
- zondag van 9.00 uur tot 21.00 uur

Bron: WaakSaam (https://waaksaam.com/nieuws)

Plaatsen buispalen Burgervlotbrug Plaatsen buispalen Burgervlotbrug