Zienswijzen bestemmingsplan Pallas een schijnvertoning?

Gastschrijver sector Recreatie en Toerisme Schager Courant - zaterdag 13 oktober 2018

Kees de Wit, voorzitter van de sector Recreatie & Toerisme, heeft als gastschrijver voor de Schager Courant van zaterdag 13 oktober 2018 onderstaande tekst geschreven omtrent de zienswijzen inzake bestemmingsplan Pallas.
 

In de periode februari – september 2018 is tweemaal de gelegenheid gegeven om zienswijzen op het bestemmingsplan Pallas (een investering van 600 miljoen in de duinen) in te dienen. Vele particulieren, bedrijven, belangenbehartigers, organisaties, allemaal spelers in het gebied, hebben er heel veel tijd en energie in gestoken om een gedegen zienswijze in te dienen. Wat was de reactie van de gemeente: een 116 pagina’s tellende nota van beantwoording. Geen enkel argument werd serieus overwogen om het bestemmingsplan aan te passen. Resultaat voor de indieners dus 0,0! Dat was voor velen een grote domper. Verrassend dat op pagina 106-108 nog wat punten en komma’s werden genoemd die er foutief instonden en die moesten worden aangepast. Waar liggen de prioriteiten??

 

En dan de tweede poging: Iedereen kreeg 5 minuten (houd het kort en krachtig).  15 organisaties hebben opnieuw een poging gedaan ‘gehoord’ te worden. Ook nu wederom GEEN enkele wijziging.

 

Doen wij het dan zo slecht of zit het ontwerp bestemmingsplan zo goed in elkaar?

 

Wij doen dan ook een oproep aan politiek Schagen. Het is als lokale overheid de enige kans om nu toekomstige zaken te regelen in het bestemmingsplan. Alle andere zaken gaan buiten de gemeentelijke bevoegdheid om. Gemeente kom op voor de belangen van de burgers en  bedrijven in de gemeente Schagen. Wij noemen dat inwonerparticipatie.

 

Voor onze sector noem ik specifiek:

- De effecten op het toerisme zijn niet goed onderzocht: een maatschappelijke kosten en baten analyse geeft die duidelijkheid

- Goede landschappelijke inpassing: uit de bouwput van de Pallasreactor  komt 50.000 m3 zand beschikbaar, die op het ECN-terrein moet blijven. Gebruik dit zand voor landschappelijk inpassing zoals beloofd door Arcadis en in PvdA motie is opgenomen.

- Het woord kernreactor ligt zeer gevoelig bij met name Duitse recreanten. Gebruik het woord isotopenfabriek

- Het voorkomen van planschadeverzoeken: daar  wordt niemand beter van.

OFS-RecreatieToerisme-LG OFS-RecreatieToerisme-LG