Vragen recreatiesector omtrent maatregelen aan gemeente Schagen

De OFS sector Recreatie & Toerisme heeft bij de gemeente Schagen enkele vragen ingediend. Dit betroffen vragen van ondernemers uit de sector rondom de huidige Coronamaatregelen. Onderstaand treft u een overzicht van de vragen en de beantwoording vanuit de gemeente.

 

1 - Zijn kampeerders  op een camping met privé sanitair op de kampeerplaats (en dus niet in een centraal gebouw) na 1 mei 2020 welkom J/N

Op het moment dat er sprake is van privé sanitair dat op/naast de kampeerplaats zelf staat is het toegestaan.  Privé sanitair moet dan ook echt Privé zijn. Één toilet voorziening voor twee gezinnen/staanplaatsen is niet toegestaan.

 

2 - Kampeerders die privé sanitair gebruiken, toegankelijk vanaf de buiten zijde van een sanitair gebouw, is dat toegestaan? (Feitelijk dezelfde situatie als een chemisch toilet wat ook toegankelijk is vanaf de buitenzijde van een sanitair gebouw)

Een gemeenschappelijk sanitair gebouw moet gesloten zijn. Ik kan deze situatie zo niet goed beoordelen. Verzoek om deze vraag nogmaals via oov@schagen.nl (mailto:oov@schagen.nl) te stellen. Graag met foto’s en om hoeveel sanitair e.d. het gaat.  

Wij kunnen dan ook de juristen van de Veiligheidsregio om advies vragen.

 

3 - Ik heb een B&B met 2 kamers à 2 personen in een grote vrijstaande woning in het landelijk gebied van Schagen. De B&B heeft eigen toegang en in huis is de afstand 1,5 m te handhaven omdat de kamers op verschillende verdiepingen zijn. Beide kamers hebben privé sanitair en alles wordt op de kamer genuttigd. Ik begrijp uit de RIVM richtlijnen dat ik aan alle voorwaarden voldoe om veilig gasten te kunnen ontvangen. Parkeren is op eigen terrein met voldoende ruimte. Is dit toegestaan?

Zolang de gemeenschappelijke ruimtes gesloten blijven, beide kamers privé sanitair hebben en wordt voorkomen dat ergens sprake kan zijn van een samenscholing is dit toegestaan.

Het is dus niet toegestaan dat twee stellen de kamers huren en dan gezamenlijk hun maaltijden nuttigen of ergens samen komen.  

 

4 - Mijn vraag is, hoe zit het met speeltuinen, zwembad op de camping? En een recreatieteam voor kinderen tot 12 jaar? I.v.m. met wel of niet annuleren recreatieteam.

Een speeltuin op de camping mag geopend zijn. Kinderen tot 12 jaar mogen onder toezicht buiten spelen zonder de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor kinderen van 13 tot en met 18 geldt dat ze wel aan de 1,5 meter afstand moeten voldoen.

 

Voor het openstellen van een zwembad ligt het iets ingewikkelder. De zwembadbranche heeft de handen in een geslagen en hun gezamenlijke expertise verenigd ten behoeven van een verantwoorde openstelling van de (buiten) zwembaden zodra dit kan. Dit is mede afhankelijk van het moment dat met zekerheid gesteld kan worden dat het COVID-19-virus zich niet via het water kan verspreiden. En dat is op dit moment nog niet duidelijk.

Daarnaast  mogen sport gelegenheden en dus zwembaden alleen geopend zijn voor sport onder begeleiding voor kinderen. Wellicht zit hier ruimte voor een animatieteam die met kinderen georganiseerde activiteiten regelt. Alleen kunnen de zwembaden nu dus nog niet open.

Het is ook zo dat gemeenschappelijke ruimtes gesloten moeten blijven om samenscholing te voorkomen.  

 

Er is nu een versoepeling gegeven voor het georganiseerd buitensporten. Binnen activiteiten kunnen dus geen doorgang vinden.

Voor het aanbod sporten/recreatie team verzoeken wij een apart plan in te dienen via oov@schagen.nl (mailto:oov@schagen.nl). Dan kunnen wij het plan samen met onze collega’s van sport beoordelen.

 

5 - Dag recreatieve voorzieningen, met forse aanpassingen in de bedrijfsvoering en met in achtneming van de RIVM-regels mogen die open J/N? *1

*1 Tuincentra, bouwmarkten en Ikea zijn wel open, daarnaast kun je je richten op kinderen tot 12 jaar of iets met sport doen.

Gemeenschappelijke ruimtes en recreatieve voorzieningen moeten vooralsnog gesloten blijven. Ik weet niet waar het hier om gaat. Maar als er een plan wordt ingediend bij de gemeente kunnen we kijken (voorleggen aan de Veiligheidsregio) wat de mogelijkheden zijn.
 

OFS-RecreatieToerisme-LG OFS-RecreatieToerisme-LG