Vijf vragen aan Paul Dignum

OFS Magazine - editie dember 2020

Waarom ben je ondernemer en wat maakt ondernemer zijn leuk?
Ondernemer worden is al zolang ik mij kan herinneren mijn droom geweest. Al was het in eerste instantie mijn idee om een eigen sportwinkel te beginnen. Dat past meer in mijn straatje. Althans dat dacht ik altijd. Totdat ik, samen met mijn zus Linda, bij mijn vader op de zaak ging werken en we er beiden langzaamaan naar toe groeiden om de zaak over te nemen.
Overigens onbewust. Want ook Linda had andere toekomstplannen. We bleken echter een goed zakelijk stel zo samen, en de wereld van verzekeringen, hypotheken en bankzaken bleek interessanter dan gedacht. En zoals dat gaat, van het een kwam het ander…

Welke tip zou jij mensen willen meegeven die ook willen ondernemen?
Ondernemen doe je niet van negen tot vijf. Ondernemer ben je zeven dagen per week, 24 uur per dag. En dat kan soms best een wissel trekken op je sociale- en je privéleven. Hier moet je rekening mee houden. Al biedt ondernemerschap je ook veel vrijheid. Je bent immers eigen baas.
Maar wat ik een nieuwbakken ondernemer echt wil meegeven is de les die mijn vader Ary ons leerde en waar we nog altijd veel waarde aan hechten. Hij gaf ons mee dat, ondanks al het digitale geweld van de tegenwoordige tijd, persoonlijk contact altijd op de eerste plaats moet staan.

En dat staat het bij ons en ons team. Uiteraard zijn we groot voorstander van alle moderne technieken die we nu voorhanden hebben en maken we daar optimaal gebruik van, maar onze klanten kennen we persoonlijk. En zij ons. Bij naam en niet bij (dossier)nummer.

 

Naast ondernemen, nemen jullie je maatschappelijke verantwoordelijkheid ook serieus, kun je daar wat meer over vertellen?
Iets terug doen voor de omgeving waarin wij, onze medewerkers en onze klanten leven, werken, wonen en recreëren. Dat is waarom wij diverse organisaties uit de regio op verschillende manieren steunen. Sport is hierin een rode draad. We sponsoren diverse sportverenigingen en evenementen en zijn al een aantal jaren hoofdsponsor van A Local Swim Schagen. Een zwemevenement waarbij de opbrengsten geheel ten goede komen aan Stichting ALS.

 

Wat is je missie met betrekking tot sociaal ondernemerschap Hoe wil je dat bereiken?
Zoals gezegd willen we iets terugdoen voor onze omgeving. Samen zetten we graag de schouders eronder voor mensen en verenigingen die wel wat hulp kunnen gebruiken. Voor ons is dit een kleine moeite, maar voor anderen kan het een groot verschil maken. We letten zelf goed op welke hulpvragen er zijn en waar wij, als team, een waardevolle bijdrage aan kunnen leveren. De ene keer betreft het een financiële bijdrage, een andere keer leveren we spullen, maar we dragen soms ook letterlijk een steentje bij door onze kennis of simpelweg mankracht te delen.

 

Wat is het meest inspirerende advies dat je ooit hebt gekregen, en waarom?
Vijf jaar geleden hebben Linda en ik het bedrijf overgenomen van onze vader. En hoewel er in de tussentijd veel veranderd is, letterlijk en figuurlijk, is er één ding hetzelfde gebleven. In ons kantoor hangt een notitie die vader Ary ooit aan mij schreef: ‘Het onmogelijke doen we meteen, wonderen duren iets langer.’  
Deze spreuk, inmiddels ingelijst en wel, is voor het hele team een dagelijks motto geworden.  Wat mij betreft zegt het alles over zijn positieve inslag en enthousiaste werkwijze. Een werkwijze die zowel wij als onze medewerkers hebben overgenomen.

Paul Dignum Paul Dignum