Ontheffing te hoge landbouwvoertuigen

Vraag tijdig een ontheffing aan

Er is binnen de gemeente Schagen gesproken over een wettelijk verbod op (landbouw)voertuigen, op de openbare weg, hoger dan 4.00 meter. Dit verbod bestaat al langer, maar is door de politie tot 1 april 2021 altijd gedoogd. Dit betekent in theorie dat er vanaf die datum gehandhaafd zal worden, maar in de praktijk gebeurt dat voorlopig niet tot in ieder geval 1 september 2021.

 

Op 30 maart 2021 heeft de raad heeft ermee ingestemd dat voor landbouwvoertuigen die hoger zijn dan 4,00 meter eenmalig een ontheffing kan worden verleend, tot een maximum hoogte van 5,00 meter, dit omdat er veel agrarische ondernemingen in deze gemeente actief zijn. De gemeente biedt de kans om tot 1 september hiervoor een ontheffing aan te vragen. Deze ontheffing is 5 jaar geldig, wordt alleen verleend voor landbouwvoertuigen die voor 1 september 2021 bij de gemeente zijn geregistreerd en deze ontheffingen zijn zaakgebonden en niet overdraagbaar. Er zijn dit jaar 2 momenten waarop er een ontheffing aangevraagd kan worden, namelijk vóór 1 juni of vóór 1 september. Dit zijn de enige twee momenten. Hierna zal er spraken zijn van een uitsterf constructie. De raad is akkoord dat de legeskosten vallen onder artikel 1.18.2 van de legesverordening van de gemeente en per ontheffing 54,70 euro bedragen.


Op dit moment is het nog niet mogelijk om een aanvraag in te dienen aangezien de gemeente Schagen nog enkele verdiepingsslagen moet maken. Ons advies aan u is, vraag zodra dit kan/ tijdig een ontheffing aan.
 

Contactpersoon gemeente Schagen: Laurens van der Vlist, beleidsmedewerker Team Verkeer - laurens.vandervlist@schagen.nl (mailto:laurens.vandervlist@schagen.nl)

trekker - sjabloon website afbeeldingen3 trekker - sjabloon website afbeeldingen3