Kans op terugkeer Kustbus na motie

Busvervoerder Connexxion heeft aangegeven de kustbus tussen Petten en Den Helder in de zomermaanden in afgeslankte vorm toch in te willen zetten. In plaats van dat de bus dagelijks elf keer op en neer rijdt (22 ritten), zou het gaan om dagelijks negen of tien ritten.

 

Belangrijke overweging daarbij is dat zowel de gemeente Den Helder als Schagen bereid is voor een bedrag van 12.500 euro garant te staan. Voor het totaalbedrag van 25.000 euro kan Connexxion de bus zes weken lang dagelijks vier keer op en neer rijden tussen beide plaatsen, waarna de bus ook nog een keer terugrijdt van Petten naar Den Helder.

Als de recreatieondernemers langs de Noordzeekust samen nog eens 2.000 euro bijdragen, rijdt lijn 851 dagelijks nog een rit extra. Dat is beduidend minder dan voorgaande jaren, maar zou wel voorzien in de wens van veel toeristen die de kust van de Kop van Noord-Holland in juli en augustus bezoeken. Eerder liet Connexxion weten lijn 851, die vooral voor toeristen is opgezet, in ieder geval dit jaar te willen schrappen. Om de zomerse route in stand te houden bleek vorig jaar zo’n 80.000 euro nodig. Connexxion werd mede door de coronamaatregelen opgescheept met een exploitatietekort van 60.000 euro.

In eerste instantie wilden Schagen en Den Helder geen bijdrage leveren van 30.000 euro per gemeente, Onder druk van een aangenomen motie die het Schager CDA-raadslid Wim Vonk vorige week indiende, maakte Connexxion een pas op de plaats. Vonk liet afgelopen week weten desnoods een particulier bedrijf in te schakelen om de bus langs Petten, Sint Maartenszee, Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp, Huisduinen en Den Helder te laten rijden. Door de ontwikkelingen rond Connexxion heeft Vonk dat plan is de ijskast gezet. ,,De gesprekken met Connexxion zijn bemoedigend verlopen’’, aldus Vonk, die wel aangeeft dat er haast achter zit. ,,Als het lukt om nog deze week een besluit te nemen, kan Connexxion de Kustbus nog opnemen.’’ De bus zou dan vanaf 10 of 11 juli rijden. Voor de passagiers zal Connexxion het bestaande tarief van 4,55 euro per rit in rekening brengen, het standaardtarief voor een Reiskaart Streek van Connexxion.

Wel is het mogelijk om het kaartje in de bus met een ov-chipkaart af te rekenen. ,,Daarnaast kunnen de passagiers ook gebruik maken van de voordeelproducten’’, weet Vonk, die als voorbeeld de familiedagkaart noemt. ,,Voor 14 euro per dag kunnen twee volwassenen en maximaal drie kinderen met de bus mee.’’

 

Bron: NHD - Schager Courant (https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20210518_40553118)

Kustbus Kustbus