Reactie OFS sector Recreatie & Toerisme op rapport Toeristenbelasting 2022 Fractie JESSlokaal

n.a.v. hun persbericht dd. 26 mei 2021

Op zaterdag 29 mei 2021 om 11:00 uur is zowel aan Kees de Wit/Vz OFS R&T als wethouder Kruit het rapport overhandigd: Tips en aanbevelingen toeristenbelasting 2022 door de fractie van JESSlokaal. Dit naar aanleiding van hun persbericht van 26 mei (zie: https://www.jesslokaal.nl/nw-32856-7-3879871/nieuws/toeristenbelasting_nog_te_vaak_verdienmodel.html (https://www.jesslokaal.nl/nw-32856-7-3879871/nieuws/toeristenbelasting_nog_te_vaak_verdienmodel.html)). Het rapport en het persbericht van de fractie JESSlokaal kunt u ook hier downloaden (https://www.ondernemendschagen.nl/dl-27000-1-97928/download/jess_lokaal_toeristenbelasting_verdienmodel.pdf).


De OFS sector Recreatie & Toerisme heeft hier de volgende reactie op geschreven (klik hier om het document te downloaden (https://www.ondernemendschagen.nl/dl-27000-1-97929/download/reactie_op_rapport_tips_en_aanbevelingen_tb_fractie_jesslokaal.pdf)):

 

Reactie op rapport: Tips en aanbevelingen toeristenbelasting 2022 Fractie JESSlokaal n.a.v. hun persbericht dd. 26 mei 2021.

1) Groei inkomsten TB loopt niet in de pas met groei toeristische overnachtingen
a. Jarenlang heeft de sector het door de gemeente gehanteerde forfait afgedragen. Sinds 2018 is er een nieuwe verordening waarbij iedere nacht moet worden afgedragen. De sector heeft deze regeling geaccepteerd en draagt keurig netjes de TB af aan de gemeente. In 2019 een meeropbrengst van € 821.000,= en in 2020 € 718.000,= Met andere woorden dit is oud nieuws! Ondernemers kijken naar de toekomst!

2) € 500.000,= TB van arbeidsmigranten wordt niet afgedragen!
a. Lees ik het goed: een HALF MILJOEN?? In het rapport wordt geen enkele onderbouwing hierover afgelegd. In het persbericht wordt hier niets over geschreven. Alleen de toeristische sector wordt genoemd. Wij zien dit als selectief winkelen. Wie eist bewijst!! Dat wordt NIET gedaan.

3) € 1.000.000,= misgelopen inkomsten TB n.a.v. informatie van HbA
a. Een marketingorganisatie gaat aantallen overnachtingen doorgeven aan Fractie JESSlokaal. Waar zijn die feiten op gebaseerd? Is er een onafhankelijk rapport wat deze ‘misgelopen’ overnachtingen verklaart? Afgelopen maanden heeft een officieel door de gemeente aangesteld bureau willekeurige steekproeven gehouden bij diverse toeristische bedrijven. Ons als bestuur zijn geen berichten ontvangen dat de sector de boel ‘belazerd’ c.q. ‘knoeit’. Integendeel de sector draagt af conform de verordening.

4) Gemeente heeft geen zicht op exacte overnachtingsplaatsen
a. In onze regelmatige gesprekken met de gemeente hameren wij als sector ook op een goede controle. Een gelijk speelveld voor alle toeristische ondernemers. Iedere keer wordt aangegeven dat de gemeente ook het internet ‘afspeurt’. Wij hebben er vertrouwen in dat de gemeente haar werk op dit punt goed uitvoert.

5) Ontwikkeling tarief toeristenbelasting
a. In het coalitieakkoord staat heel duidelijk dat lokale lasten alleen indexmatig worden verhoogd. Wij prijzen ons gelukkig dat het college B&W de afgelopen 4 jaar zich hier keurig netjes aan heeft gehouden. Hulde! Het door Fractie JESSlokaal gemelde 5% verhoging voor onze inwoners wordt niet met feiten onderbouwd.

6) De tekorten in het budget openbaar gebied lopen fors op.
a. Dit is een feit wat in politiek Schagen wordt onderkend.

7) Sector hanteert een hoger tarief dan de € 1,32.
a. Eindelijk vinden wij hier overeenstemming met Fractie JESSlokaal. Als sector bestuur is het ons ook een doorn in het oog als er een hoger tarief wordt berekend dan de € 1,32. Regelmatig doen wij ook een oproep richting de sector: € 1,32 = € 1,32. Ieder hoger bedrag legitimeert de gemeente om het tarief te verhogen. Fractie JESSlokaal komt nu met een overzicht van 14 bedrijven. Hoeveel is dit op het totaal aantal bedrijven die TB afdragen? Sommige bedrijven verdisconteren hun gemeentelijke heffingen, ook TB, in een opslag. Dat is prijspolicy van deze bedrijven. Grijpt Fractie JESSlokaal dit argument aan om het tarief TB te verhogen? Als sectorbestuur gaan wij nogmaals deze bedrijven actief benaderen.

b. Vorig jaar heb ik contact gehad met Fractie JESSlokaal over deze problematiek. Ik heb aangegeven dat wij als sector ook een onderzoek naar de tariefstelling hebben gedaan en wilde onze resultaten graag delen. Echter Fractie JESSlokaal koos ervoor om dat niet te doen. Als je spreekt over participatie was dit een mooie kans. Fractie JESSlokaal heeft helaas anders besloten.

8) Geïnde TB wordt niet afgedragen
a. Hier spreekt men van ‘ons is ter ore gekomen’ Dit soort suggestieve opmerkingen versterkt niet het statement dat je wilt maken. Je moet met feiten komen! Op basis van geruchten kun je geen beleid maken. Ik laat deze opmerking dan ook geheel voor rekening van Fractie JESSlokaal

9) Hoogte Toeristenbelasting
a. Wij hebben inderdaad in de gemeente Schagen een concurrerend tarief. Zo kunnen wij ons marktaandeel behouden. Dit wordt ook bevestigd door het laatste ZKA-rapport: Enorm veel overnachtingen in de gemeente Schagen. Het is niet onze slogan maar Massa is Kassa. Deze slogan is heel succesvol.

b. Fractie JESSlokaal zou zich eens moeten verdiepen in de gemeentelijke lasten die recreatieondernemers moeten afdragen aan de gemeente en naar de administratieve lasten voor met name kleine ondernemers bij het handmatig invullen van de aangifte Toeristenbelasting. Dan komt de hoogte van de TB in een ander daglicht te staan

10) Tarief TB ver onder het landelijk gemiddelde
a. Je kunt pas een tarief vergelijken als alle parameters hetzelfde zijn. Ik verwijs hierbij ook naar ons antwoord op punt 9.


Conclusie:
- Op de punten 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9 en 10 delen wij absoluut NIET de mening van Fractie JESSlokaal. Wij vinden als sector deze meningen suggestief en niet onderbouwd en schetst een negatief beeld.
- Het is een dolksteek in onze rug! Wij bedonderen en knoeien NIET.
- Wij storen ons ook aan de toonzetting. Als wij met een stuk komen is dat met feiten onderbouwd. Dat is onze manier om een discussie te voeren.
- Op punt 7 vinden wij elkaar. Daar heeft de sector haar huiswerk te doen.
- De Fractie JESSlokaal komt met een amendement: Willen zij op basis van dit rapport het tarief verhogen?
- Als sector creëren wij een enorme economische spin-off waar ook de inwoners van de gemeente Schagen hun vruchten van plukken.
- Het recente participatieproces over de Toeristenbelasting samen met LTO en gemeente Schagen is een voorbeeld van hoe het kan: Unanimiteit!
- Fractie JESSlokaal schrijft sec alleen over het inningsproces. Er wordt niet aangegeven waar de TB aan besteed wordt. Ze schrijven in hun algemene beschouwingen van 2020 dat ze bereid zijn de meeropbrengst te besteden aan de recreatieve sector. We hebben geen enkel voorstel hiervan gezien!


Namens het bestuur OFS sector R&T
Kees de Wit, sectorvoorzitter
06 53 36 07 05
Datum: 31-5-2021

OFS (16) OFS (16)