Kustbus rijdt deze zomer toch tussen Petten en Den Helder

Bron: NHD - Schager Courant 2 juni 2021

De Kustbus tussen Petten en Den Helder gaat in de zomervakantie toch rijden. Eerder liet Connexxion doorschemeren de lijn deze zomer niet in stand te willen te houden vanwege een dreigend exploitatietekort. Door een financiële tegemoetkoming van zowel Den Helder als Schagen ging de vervoerder toch overstag.

 

Aanleiding daarvoor was een motie van de CDA-fractie in Schagen. Raadslid Wim Vonk hield via een motie een pleidooi om te kustbus deze zomer voor de regio te behouden en kreeg daarvoor genoeg steun van de raadsleden.
Van zondag11 juli tot en met zaterdag 21 augustus 2021 rijdt de lijn 851 weer in Noord-Holland Noord. De lijn wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Schagen en Den Helder, die gezamenlijk de benodigde 27.000 euro betalen. De kustbus rijdt over het grondgebied van beide gemeenten.
De zogeheten zomerlijn rijdt tijdens de zomervakantie van Petten via Sint Maartenszee, Callantsoog, Julianadorp en Huisduinen naar Den Helder. Lijn 851 doet op haar route een groot aantal campings en recreatieparken aan. Daardoor stappen reizigers volgens Connexxionwoordvoerder Renzo Hijman veelal voor de deur op.
De route van is gelijk aan voorgaande jaren, de frequentie is gehalveerd. Dagelijks rijdt de bus 851 iedere twee uur tussen Plein 1945 in Petten en station Den Helder. Per richting zijn dat vijf ritten. De eerste bus uit Petten vertrekt om 9.33 uur, de laatste om 17.33 uur. Op het station van Den Helder kunnen de passagiersom10.36 voor de eerste keer instappen en om 18.36 voor het laatst.


De Schager wethouder Hans Heddes is in zijn nopjes met de overeenkomst. ,,Wij ontvangen jaarlijks vele toeristen in Schagen. Een voorziening als de kustbus is daarbij onmisbaar. Het is makkelijk en betaalbaar.”
Heddes: ,,Ook verbinden we op een eenvoudige manier onze dorpen en steden in de regio. Dat is bevorderlijk voor het toerisme. Ik ben dan ook zeer tevreden dat mede door een breed gesteunde motie uit de gemeente Schagen de bus dit jaar weer rijdt.” Zijn Helderse collega-wethouder Kees Visser noemt het een mooie ontwikkeling voor de Kop van Noord-Holland. ,,Inwoners en toeristen, die bijvoorbeeld niet beschikken over een auto, kunnen deze zomer snel, gemakkelijk en betaalbaar naar Den Helder reizen.”
,,Bovendien is het een steuntje in de rug voor de toeristische sector zoals horeca- en recreatieondernemers. Deze zomer kunnen ze dankzij de kustbus nog meer bezoekers ontvangen. Nog een voordeel: de kustbus draagt ook bij aan het verminderen van verkeer.’’

OV-chipkaart
De reiziger kan volgens Hijman gebruik maken van de OV-chipkaart. ,,Wanneer de reiziger geen OV-chipkaart heeft kan er vooraf online een E-ticket gekocht worden via de webshop op www.overal.nl. Daarnaast kan er ook een vervoerbewijs worden aangeschaft bij de chauffeur in de bus. Hiervoor is alleen pin- of creditcardbetaling mogelijk.’’
De Familiedagkaart is in de zomervakantie voor 10 euro verkrijgbaar bij chauffeur of in de webshop. Vaak zal dit goedkoper zijn dan andere kaartjes of OV-chipkaart. De Familiedagkaart geldt voor een of twee volwassenen en maximaal drie kinderen van vier tot elf jaar.

 

Bron: NHD - Schager Courant 2 juni 2021

Kustbus Kustbus