21 Miljoen extra voor praktijkleren voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie

Bron: Cumela

De komende jaren is een extra subsidie beschikbaar bovenop de huidige subsidieregeling praktijkleren. De toeslag komt beschikbaar voor erkende leerbedrijven die een mbo bbl-leerplek aanbieden in de sectoren landbouw, horeca en en in conjunctuurgevoelige sectoren. In totaal is per studiejaar ruim 21 miljoen extra te verdelen.

Voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie is vanaf het studiejaar 2019-2020 tot en met het studiejaar 2021-2022 € 10,6 miljoen extra per studiejaar beschikbaar. Eenzelfde bedrag is er in deze periode voor de conjunctuurgevoelige sectoren die niet onder de eerder genoemde sectoren vallen.

De hoogte van de toeslag is in beide gevallen afhankelijk van het aantal gerealiseerde weken begeleiding bij de beroepspraktijkvorming in het betreffende studiejaar. Het beschikbare budget wordt per gerealiseerde begeleidingsweek verdeeld over alle leerplaatsen die in aanmerking komen voor de toeslag.

De toeslag voor erkende leerbedrijven in de sectoren landbouw, horeca en recreatie is voor 5 jaar beschikbaar (tot en met 2024). De Subsidieregeling praktijkleren loopt echter tot en met eind 2022. Er is nog niets bekend over een verlenging van de regeling. Daarom is nu nog niet duidelijk hoe de toeslag voor de studiejaren 2022-2023 en 2023-2024 beschikbaar komt.

Vanaf 1 juli aanvraag strengere toegang aanvraagloket
De aanvraag verloopt via de website van de RVO. Van 2 juni 2021 tot en met 30 juni 2021 is het voor de aanvraag nog mogelijk met eHerkenning betrouwbaarheidsniveau 1 of 2 in te loggen. Vanaf 1 juli 2021 is minimaal niveau 3 met machtiging ’RVO diensten op niveau eH3’ vereist. Bedrijven die nog niet over het juiste middel beschikken, kunnen de eHerkenning aanpassen naar een hoger betrouwbaarheidsniveau en de juiste machtiging aanvragen. Hier staat ongeveer een aanschaftijd van twee weken voor. Heb je dus geen niveau 3 doe je aanvraag dan voor het einde van deze maand!

SBI-codes
Als je voor de extra subsidie in aanmerking wilt komen moet je als erkend leerbedrijf bij de Kamer van Koophandel geregistreerd staan met als hoofdactiviteit één van de SBI-codes voor landbouw, horeca of recreatie of één van de SBI-codes voor conjunctuurgevoelige sectoren. De hoofdactiviteit van het erkende leerbedrijf is de eerste geregistreerde SBI-code in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Eventuele andere geregistreerde SBI-codes zijn nevenactiviteiten. Deze komen niet in aanmerking komen voor de toeslag.
De registratie moet gedurende het studiejaar waarin de leerplek wordt verzorgd en in ieder geval op het moment van aanvragen correct zijn. Je kunt de SBI-code niet met terugwerkende kracht wijzigen om in aanmerking te komen voor de extra subsidie. Voor dit studiejaar is de aanvraag inmiddels open gesteld. Je kunt de de aanvraag indienen tot en met 16 september 2021, 17.00 uur. 

 

Zie bericht Staatscourant SBI codes landbouw, horeca en recreatie - klik hier (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-32951.html#d17e186).

 

Zie bericht Staatscourant SBI codes conjunctuurgevoelige sectoren - klik hier (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2020-48267.html#d17e95).


Bron: Cumela (https://www.cumela.nl/nieuws/nieuws/21-miljoen-extra-voor-praktijkleren?sslid=MzcyMzA3tzAytDQ1AQA&sseid=MzIyNTQ3NDE1MwIA&jobid=c9a75300-01a1-4bd7-ab4f-605ddda30231)

OFS (31) OFS (31)