Recreatiesector spreekt in tijdens Begrotingsraad rondom toeristenbelasting

Begrotingsaad 9 november 2021

Tijdens de begrotingsraad van 9 november 2021 heeft de recreatiesector ingesproken Betreffende het Raadsvoorstel Begroting 2022 punt 18: instemmen met het verhogen van de toeristen- en forensenbelasting met 20% tot € 1,58.


• Jarenlange afspraak was dat vóór het zomerseizoen het tarief werd vastgesteld voor het komende jaar. Dan konden de ondernemers rekening houden met dit vastgestelde tarief voor hun toekomstige boekingen. Vakanties worden vroeg vastgelegd
• Voorstel in juni 2021 was van € 1,32 naar € 1,34 (geïndexeerd)
• Dit was conform coalitieakkoord: lokale lasten jaarlijks indexeren
• Er heeft een participatie traject gelopen met OFS en LTO: voorstel werd unaniem gedragen door beide sectoren, we hebben een uitstekend overleg gehad
• Gemeenteraad wilde deze beslissing doorschuiven naar de Begrotingsraad, dat was tegen onze wens in.
• Recreatieondernemers hebben nu al 40% van hun boekingen voor 2022 vastgelegd, uitgaande van het voorgestelde tarief van € 1,34
• Achteraf de extra kosten voor TB in rekening brengen bij de consument, dat gaat niet, sterker nog dat is verboden. Ondernemers hebben contracten met hun gasten, waarin alle kosten vermeld moeten zijn: transparantie en geen verborgen kosten achteraf. Een gast moet van tevoren weten wat zijn verblijf kost!
• Dit betekent: De ondernemer betaalt het verschil bij uit eigen zak! Zij betalen het tekort van de gemeente.
• De sector trekt een heel duidelijke streep!
• De gemeente heeft de mondvol van dat ze trots zijn op hun ondernemers. In dit geval zijn de recreatieve ondernemers in de gemeente Schagen NIET trots op hun gemeente.

Wij doen een UITERSTE beroep op de gemeenteraad om dit collegevoorstel niet te accepteren en het tarief voor 2022 vast te stellen op € 1,34. Horende het politieke klimaat in Schagen zullen wij in de toekomst rekening moeten houden met een hoger tarief: stel dat dan op tijd vast. Laat het niet de speelbal worden van de politiek. Geef de ondernemer de duidelijkheid. Het mooiste zou zijn als wij voor de komende 4 jaar weten waar wij aan toe zijn. Dat is een uitdrukkelijke wens van de sector. Dit geeft ons en de gemeenteraad rust. Ook de Forensenbelasting gaat met 20% omhoog: recreatiewoning van € 574,55 naar € 689,46. Als je dat omrekent naar een WOZ-waarde is dat: € 689,46/0,1235 = € 560.000,= (afgerond) voor een recreatiewoning.

 

Wilt u de complete inspraaktekst inzien, klik hier (https://www.ondernemendschagen.nl/dl-27000-1-99753/download/inspreken_begrotingsraad_9_november_2021_toeristenbelasting_verhoging.pdf).

OFS (19) OFS (19)