Kennisgeving ontwerp Beleid Microturbines Schagen

Burgemeester en wethouders van Schagen maken het volgende bekend.

Beleid Microturbines
Met het beleid Microturbines maakt de gemeente het mogelijk om een microturbine in het buitengebied te plaatsen. Een microturbine is een kleine windmolen tot 15 meter ashoogte. Ze kunnen alleen geplaatst worden op een agrarisch of stedelijk bouwvlak in het buitengebied. De gemeente heeft deze en overige regels voor de plaatsing van een microturbine in het beleid beschreven.

Aanleiding

In de Omgevingsvisie van Schagen staat dat de gemeente een duurzame gemeente wil worden. Op gebied van energie werkt ze toe naar een bijna CO2-neutrale gemeente in 2050. In 2030 wil ze de CO2-uitstoot tot vrijwel de helft hebben teruggebracht ten opzichte van het jaar 1990.

Ook de agrarische sector wil verduurzamen. De sector heeft daarvoor het idee ‘Erf van de toekomst’ gepresenteerd. Zonnepanelen op het dak van agrarische gebouwen en een microturbine op het erf zijn hier onderdeel van. Hiermee kan het bedrijf zelf voor zijn eigen duurzaam opgewekte energie zorgen. De sector is één van de deelnemers aan de Regionale Energie Strategie Noord-Holland Noord (RES NHN).

Tijdens de voorbereiding van de RES NHN hebben betrokkenen aangegeven dat ze achter het idee van kleine windmolens op agrarische erven stonden. In de zomer van 2021 hebben alle deelnemers van de RES NHN, waaronder de gemeente Schagen, de RES vastgesteld. Dit was de directe aanleiding voor de gemeente Schagen om beleid voor microturbines te ontwikkelen.

Microturbines op agrarisch en stedelijk bouwvlak onder voorwaarden
Een microturbines is een kleine windturbine die met behulp van de wind elektriciteit opwekt. Er zijn twee soorten microturbines: één met een horizontale as en één met een verticale as. De hoogte van de as van de windturbine is maximaal 15 meter. De microturbine met een horizontale as is, met de wieken meegerekend, maximaal 22 meter hoog. Een bouwvlak is een stuk grond waarop bouwwerken zijn toegestaan.

In het beleid staan de regels waar een microturbine en de plaatsing ervan aan moet voldoen. Vergunningaanvragen voor de plaatsing van een microturbine worden aan dit beleid getoetst.

Reactie geven
Het ontwerpbeleid Microturbines Schagen kunt u van 30 maart tot en met 10 mei 2022 inzien. In deze periode kunt u ook een reactie geven op het beleid. U kunt het beleid lezen op onze gemeentelijke website www.schagen.nl/beleidmicroturbines.

Heeft u geen computer? Dan kunt u langskomen op het gemeentehuis. In de hal staan computers die u kunt gebruiken.

U kunt hiervoor een afspraak maken met de telefoon via het algemene nummer van de gemeente (0224) 210400.

U kunt uw reactie geven van 30 maart tot en met 10 mei op verschillende manieren:

1. via e-mail
Stuur uw reactie aan: postbus8@schagen.nl. Vermeld bij uw reactie: uw aanhef (de heer of mevrouw), voorletter(s), achternaam, adres, postcode en woonplaats, e-mailadres.

2. via een brief
Stuur uw brief naar: Gemeenteraad Schagen, Postbus 8, 1740 AA Schagen. Vermeld bij uw zienswijze: uw aanhef (de heer of mevrouw), voorletter(s), achternaam, adres, postcode en woonplaats, e-mailadres.

3. telefonisch 
Wilt u uw reactie liever in een gesprek doorgeven? Neem dan contact op met mw. P. van der Kleij van het team Ontwikkeling via het algemene nummer van de gemeente (0224) 210400. Uw reactie wordt dan opgeschreven.

Vervolg
Na afloop van de genoemde periode worden alle ontvangen reacties verwerkt in een ‘Nota van inspraakreacties’. Daarin staat of en hoe uw reactie wordt meegenomen in het beleid Microturbines Schagen. Daarna stelt de gemeenteraad het Beleid Microturbine Schagen definitief vast. Bij de vaststelling betrekt de gemeenteraad de ‘Nota van inspraakreacties’.

Microturbines Microturbines
gemeente schagen gemeente schagen