Overhandiging petitie Red Economie Schagen

Dinsdag 24 mei

Op dinsdagavond 24 mei heeft Kees de Wit, voorzitter van OFS sector Recreatie&Toerisme, de petitie ”Red Economie Schagen” aan de raadsleden overhandigd. Er zijn 179 personen die de petitie hebben ondertekend. Ter informatie: 80% van de toeristenbelastingopbrengst wordt opgebracht door 20% van de recreatieve bedrijven die toeristenbelasting afdragen (80/20 regel)!

De SP heeft gevraagd om de petitie te agenderen voor de commissievergadering van 15 juni. Kees de Wit bedankt iedereen die de petitie heeft ondertekend! Onderstaand treft u de inspreek tekst van Kees de Wit.

 

Geachte Voorzitter en leden van de gemeenteraad,


Allereerst wil ik u graag aangeven dat ik hier voor u sta als voorzitter van de Ondernemers Federatie Schagen van de sector Recreatie en Toerisme, en vanuit die rol bied ik u graag een petitie aan. Voor ik dat doe, wil ik starten met de volgende stelling:

De Toeristenbelasting 4 jaar indexeren en niet gebruiken om de begroting sluitend te maken: eerlijk zoals het hoort.

Zoals dit ook de uitgesproken wens is van de 17 -en ik wil dit aantal extra benadrukken: 17(!)- insprekers tijdens de Raadsvergadering van 9 november 2021. Helaas was de uitkomst van die raadsvergadering anders dan bepleit.

Als sector waar keihard wordt gewerkt om onze levendige regio ook levend te houden, voelen wij ons niet gehoord, niet gewaardeerd en niet serieus genomen wanneer de goed onderbouwde kritiek op de verhoging en de constructieve houding die wij in deze kwestie tonen, niet door de gemeente wordt beantwoord door ons in deze kwestie op zijn minst als serieuze gesprekspartner te
beschouwen.

Ondertussen is de petitie door 179 belanghebbenden en geïnteresseerden ondertekend. Dit aantal klinkt misschien laag, maar let op: dit is ruim 95% van de ondernemers die toeristenbelasting afdragen! Dit geeft duidelijk aan dat dit onderwerp echt leeft binnen de regio en binnen de toeristische sector die ik hier vertegenwoordig.

Zoals ook te lezen is in het persbericht van 10 mei jl. (https://www.ondernemendschagen.nl/nw-27000-7-4036212/nieuws/gemeente_schagen_schrikt_toeristen_af_-_teken_de_petitie_op_wwwredeconomieschagennl.html?page=0), vragen wij de formerende partijen dan ook vanuit een valide urgentie met ons in gesprek te gaan. Niets meer en niet minder. Urgent, omdat per 1 juli de boekingen voor het jaar 2023 gaan lopen, zoals dit gebruikelijk is in de gemeente Schagen. Valide, omdat ook wij het beste willen voor onze mooie regio.

Hierbij overhandig ik u de petitie en ben ik in gespannen afwachting van uw reactie, geachte voorzitter en leden van de gemeenteraad.

Met vriendelijke groet,
Kees de Wit, voorzitter OFS Recreatie en Toerisme

Zie: redeconomieschagen.nl/ (https://redeconomieschagen.nl/)

toerist4.1 toerist4.1