Brief van burgemeester Van Kampen met oproep over alertheid uitbuiting/mensenhandel van Oekraïners

Aangeleverde brief door gemeente Schagen

Burgemeester Marjan van Kampen heeft een brief geschreven gericht aan ondernemers uit de gemeente Schagen. In de brief roept zij ondernemers op om alert te zijn op op uitbuiting/mensenhandel van Oekraïners. Onderstaand de betreffende brief.

 

Beste ondernemer,

 

Inmiddels vangen wij een aantal maanden mensen op die uit Oekraïne gevlucht zijn voor de oorlog.

Dankzij de particuliere opvang hebben zij een veilige plek om te wonen en leefgeld van de gemeente. Ook hebben zij recht om te mogen werken. Een aantal van hen doet dat ook. Misschien ook wel bij u? Vanuit het land krijgen wij berichten die kunnen wijzen op uitbuiting van deze mensen en mogelijk mensenhandel. Wij vragen u om hier alert op te zijn. Als u iets ziet of hoort? Laat dit dan weten. In deze brief leest u hier meer over.

 

Waar kunt u op letten

Als iemand mogelijk slachtoffer is van arbeidsuitbuiting dan kan het zijn dat zo’n persoon niet of te weinig betaald krijgt. Of lang op betaling moet wachten of een groot deel van de inkomsten moet afdragen voor bijvoorbeeld onderdak. Het kan ook zijn dat iemand niet over een eigen paspoort kan beschikken. Of dat iemand bang is voor uitzetting. Of iemand woont op locaties waar het eigenlijk niet zou mogen. Probeer daarom altijd in gesprek te gaan met de mensen die bij u werken. En vraag eens naar dit soort dingen.

 

Wat kunt u doen?

Ziet of hoort u iets? Laat dit dan weten. U kunt hiervan melding doen bij ons via oov@schagen.nl (mailto:oov@schagen.nl), bij de politie via 0900 88 44. Of bij Meld Misdaad Anoniem 0800 70 00.

Zoekt u werknemers? Neem dan contact op met de accountmanager van de gemeente Schagen: Annette Joosten, annette.joosten@schagen.nl (mailto:annette.joosten@schagen.nl) of 06 30 62 69 17.

 

Wilt u zelf contact leggen met een uitzendbureau? Zorg dan altijd dat u een samenwerking aangaat met een bekend uitzendbureau. Die ingeschreven staat bij ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). Op deze manier zorgen we er samen voor dat de Oekraïners voor de periode dat ze in Nederland wonen, een zelfstandig en veilig bestaan kunnen opbouwen.

 

Met vriendelijke groet,

Burgemeester Marjan van Kampen

21062022_Burgemeester_PM_07 21062022_Burgemeester_PM_07