Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Bron: Cumela

Sinds 1 augustus is de Wet implementatie richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht. De wet is het gevolg van een Europese richtlijn voor minimumrechten voor werknemers in Europa.

De richtlijn en de wet hebben als doel om arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren door transparantere en meer voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en te zorgen voor meer aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt. Alhoewel de Nederlandse wet al aan veel vereisten uit de richtlijn voldoet, waren er toch wat aanpassingen nodig.

Informatieplicht werkgever

Op grond van artikel 7:655 BW heb je als werkgever een informatieverplichting tegenover een nieuwe werknemer voor wat betreft bijvoorbeeld de datum van indiensttreding en de opzegtermijn. Deze informatieverplichting is per 1 augustus uitgebreid. Als werkgever moet je de werknemer informeren over de arbeidstijden, de arbeidsplaatsen, de aanspraken op verlof en/of vakanties, de wijze van loonbetaling, het recht op scholing en de procedure bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst en de geldende proeftijd. Voor werknemers die al bij je in dienst zijn, geldt dat je ze binnen één maand moet informeren als zij daarom vragen. De richtlijn en de wet hebben als doel om arbeidsvoorwaarden van werknemers te verbeteren.

Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw branchevereniging of accountant.

 

Bron: Cumela (https://www.cumela.nl/nieuws/transparante-en-voorspelbare-arbeidsvoorwaarden)

Screenshot 2022-09-27 at 10-06-56 Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden Screenshot 2022-09-27 at 10-06-56 Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden