De recreatie sector staat nooit stil - Niels en Joost Verduin van Park Campanula

#1 - Interview met recreatieondernemers uit gemeente Schagen

Ondernemen doe je in de winter

In de zomermaanden is het knetterhard werken zodat je in de wintermaanden op je gat in een tropisch oord kan zitten. Dat is werken in het toerisme. Toch? Neven Joost en Niels Verduin van Park Campanula weten wel beter. Van jongs af aan helpen ze al mee in het bedrijf dat hun opa en oma Quak oprichtte. Inmiddels staan ze als derde generatie aan het roer en werken ze, samen met hun ouders en 22 collega’s tellende team, jaarrond.

“Het is een misvatting om te denken dat de recreatiesector stil ligt in de winter,” zegt Niels. “Integendeel. Voor ons gebeurt het juist in de wintermaanden. Dan is er tijd en ruimte om het bedrijf verder te ontwikkelen. Om nieuwe dingen aan te pakken en uit te voeren. Daar hebben we in de zomer simpelweg de tijd niet voor.”

Strategie en beleid
“Klopt,” beaamt Joost. “Zomers weet je nooit hoe een dag zal verlopen. Dan word je veel meer geleefd en vlieg je van een scheve stoeptegel naar een mankement aan een vaatwasser. De winter is juist het moment om bedrijfsmatig stappen te zetten en bezig te zijn met strategie en beleid.”

“In tegenstelling tot bedrijven uit andere sectoren hebben we hier dus relatief weinig tijd voor. Maar dat maakt het ook wel weer extra uitdagend,” vult Niels aan. Waar ooit de koeien van opa graasden, staat nu een vakantiepark. Door de grootouders eigenhandig opgezet, door  dochters Annette en Nelly en schoonzoon Nico voortgezet en nu verder ontwikkeld door twee van hun kleinzoons. Twee neven die ooit beide Werktuigbouwkunde gingen studeren. En Economie.

Werktuigbouwkunde en Bedrijfseconomie
Dat laatste was een hele bewuste keuze. Stiekem wisten de heren wel wat ze wilden; samen het bedrijf in. De opleiding komt nog dagelijks goed van pas. Niels: “Toen duidelijk werd dat ik het bedrijf in wilde, ben ik de economische studie gaan doen. En toeval of niet, Joost had hetzelfde plan. Deze achtergrond komt vaak van pas. We kijken net met een andere blik naar investeringen, overnames en bijvoorbeeld naar opbrengsten van nieuwe ideeën, of hoe we de organisatie nog duurzamer kunnen maken.”

Zelfvoorzienend en duurzaam
Een mooi voorbeeld van verduurzaming is het hergebruik van het snoeiafval. Dit werd weggegeven om als brandhout te dienen, maar wordt sinds 2020 versnipperd en ingezet om het zwembad (Zwembad Campanula) te verwarmen. Deze is hierdoor geheel zelfvoorzienend wat warmte betreft en dus van het gas af. “Elke keer als er een wagen voorbijging met daarop ons afvalhout bekroop mij het gevoel van spijt,” zegt Joost. “Spijt omdat ik overtuigd was van het feit dat we er zelf iets mee zouden moeten doen. En zo bedachten we dit plan. Alsof onze onderbuik de energiecrisis al voorvoelde.”

Waar het ooit draaide om melk, draait het nu om mensen. Het hele jaar door. Om hun gasten en om hun medewerkers. Waar opa eigenhandig duizenden bomen plantte en het terrein klaar maakte voor recreatie, ontwikkelen kleinzoons Niels en Joost verder door. Recent hebben ze GREAT Vakantiehuizen en Bungalowpark Anzelhoef overgenomen. Daarnaast staat er een verbouwing van een nieuwe groepsaccommodatie op de planning én ze gaan de overstap maken naar volledige verwarming op warmtepompen van alle chalets en bungalows.

Ze willen groeien om zo hun gasten nog meer te kunnen blijven bieden en hun medewerkers een vaste basis geven, het hele jaar door. De vooruitziende blik en ondernemersgeest is niet ver uit de boom gevallen.

 

Tekst: Marjolein Deutekom van She knows how (https://www.sheknowshow.nl/pg-16572-7-73789/pagina/home_2.html)

Park Campanula - Website Park Campanula - Website