OPROEP - Welke bedrijven in gemeente Schagen leveren verduurzamingsdiensten/producten?

Bericht van Kees Mosch

Verduurzaming bedrijven wordt noodzakelijk! Leveringsproblemen van elektriciteit (netcongestie) duurt nog zeker 10 jaar. De overheid zet zwaar in op het klimaatneutraal maken van het bedrijfsleven in uiterlijk 2050. De CO2-uitstoot moet tegen die tijd zwaar gereduceerd zijn. 2050 Lijkt nog ver weg, maar de tijd gaat snel en daarom zijn er nu al allerlei initiatieven vanuit de overheid om bedrijven meer energiezuinig of duurzamer te laten werken. Zoals bekend is het elektriciteitsnetwerk nu nog de grote bottleneck en het zal waarschijnlijk nog minstens 10 jaar duren voordat in onze regio dit netwerk helemaal weer up-to-date is. Binnen de huidige stroomaansluiting van veruit de meeste bedrijven zijn er momenteel nog geen leveringsproblemen. Als u echter een nieuwe of grotere grootverbruik-aansluiting aanvraagt (groter dan 3 x 80 Ampère), dan is deze door de netcongestie de komende jaren niet beschikbaar. Dit is een regelrechte bedreiging voor de komst van nieuwe bedrijven, maar remt ook de groei van de huidige bedrijven. En dat niet voor één jaar maar de komende jaren!

 

Om hier wat aan te doen, is de gemeente het  project ‘Zon op Dak’ gestart. Het project richt zich erop om op bedrijventerreinen ondernemingen van gericht advies te voorzien én dat daarbij ook energie-informatie bij ondernemers wordt opgehaald. Er wordt door een onafhankelijke adviseur gekeken wat de mogelijkheden binnen de bestaande aansluiting zijn voor het opwekken van zonne-energie op de daken van het bedrijfspand. Het gaat hier om daken vanaf 100m2 en installaties van minimaal 15 kWp (ca. 35 a 40 zonnepanelen). Op basis hiervan krijgt de ondernemer een maatwerkadvies op het gebied van subsidies, terugverdientijd, een checklist en stappenplan om zonne-energie op de daken van het bedrijfspand te realiseren.  

 

Tegelijkertijd zal de adviseur met de ondernemer kijken naar zijn of haar toekomstige vraag naar elektriciteit. Er wordt gekeken of er in de nabije toekomst nieuwe of grotere grootverbruik aansluitingen benodigd zijn (> 3 x 80A). Dit wordt gebiedsgericht gedaan, om zo te kijken of en waar er eventuele toekomstige stroomleveringsproblemen zullen ontstaan. Er zijn zoals gezegd de komende jaren geen nieuwe of grotere grootverbruik aansluitingen beschikbaar. Door deze informatie per bedrijventerrein te inventariseren, krijgt de gemeente een beeld of er gewerkt kan worden aan een innovatieve oplossing in de vorm van een energie-hub, waarbij energie tussen bedrijven gedeeld kan worden. Ook is een oplossing denkbaar in de vorm van individuele energiemanagementsystemen. De gemeente en de OFS kunnen dan bij de Provincie Noord-Holland aangeven in welke gebieden er energiehubs gerealiseerd kunnen worden. De bedoeling is dit project als eerste te starten op bedrijventerrein Witte Paal in Schagen.

 

De OFS vindt het belangrijk dat bedrijven uit onze gemeente betrokken worden bij deze energie-omslag naar meer elektrificering van de bedrijfsvoering. Als over een aantal jaren het elektriciteitsnetwerk goed op orde is, dan zal deze omslag nog verder in een versnelling komen.

 

OPROEP - Welke bedrijven in gemeente Schagen leveren verduurzamingsdiensten/producten?

Het is bij de OFS en de gemeente Schagen lang niet altijd bekend welke bedrijven een rol in de verduurzaming van onze eigen bedrijven zouden kunnen spelen. Daarom is het dringende verzoek aan bedrijven die actief zijn in energieadvies, energieopwekking, energieopslag en op het gebied van verduurzaming van bedrijfsprocessen om zich te melden bij de OFS via  info@ondernemendschagen.nl (mailto:info@ondernemendschagen.nl). Graag hierin de volgende gegevens vermelden:

- Naam bedrijf
- Contactpersoon + contactgegevens
- Adres
- Belangrijkste bedrijfsactiviteit

Wij zullen deze gegevens delen met de bedrijven uit de gemeente Schagen die in de toekomst ondersteuning en advies willen krijgen voor verduurzaming van hun activiteiten. Zo realiseren we voor ons bedrijfsleven een win-win-situatie.

 

Kees Mosch,
Voorzitter sector Industrie & Bedrijven

Kees Mosch (2) Kees Mosch (2)