Campagne 'Wij rijden hier met én voor u'

Aangeleverd door de sector Agribusiness

OFS sector Agribusiness heeft samen met verschillende partijen, waaronder LTO Noord afd. HLS, de recreatiesector, de Fietsersbond, verschillende dorps- en wijkraden, Cumela en gemeente Schagen de campagne ’Wij rijden hier met én voor u’ ontwikkelt. Deze campagne is gericht op de verkeersveiligheid in de gemeente Schagen. In onze gemeente rijden veel landbouw- en transportvoertuigen. Het is belangrijk dat men zich bewust is van het feit dat men deze voertuigen tegen kan komen op de wegen in ons gebied. Een gebied met een prachtig strand en een kustlijn van ruim 14 kilometer, mooie akkervelden en een uitgestrekt polderlandschap, het grootste aaneengesloten bollengebied ter wereld en bijzondere dorpskernen met een eigen karakter. De prachtige landbouw- en transportsectoren zijn onlosmakelijk verbonden aan onze gemeente én van groot belang voor iedereen! Zij rijden met maar ook voor u op de weg.

Waarom de campagne?
Groot verkeer kan beangstigend overkomen, vooral op smalle wegen. Dit kan onveilige situaties en frustraties opleveren. Deze voertuigen vormen echter de motor van de bijzondere omgeving. Met deze campagne wordt de bewustwording van alle weggebruikers gestimuleerd en wordt men aangespoord om rekening met elkaar te houden in het verkeer. Landbouw en transportverkeer maken gebruik van dezelfde wegen als personenauto’s, fietsers, wandelaars en scholieren. De bestuurders van landbouw- en transportvoertuigen zijn opgeleid en worden geïnstrueerd met als doel ongevallen in het verkeer te voorkomen. De campagne wordt ingezet ten behoeve van de verkeersveiligheid. Wat moet je doen als je op een smalle weg een trekker tegenkomt? Wat ziet een chauffeur van een vrachtwagen wel en wat niet? De antwoorden op deze vragen zou elke weggebruiker moeten weten. Belangrijk is dat weggebruikers rekening houden met:


√ Gladde wegen door de modder in het oogstseizoen.
√ De blinde hoek.
√ Uitzwenken van voertuigen.


In 2024 zullen er weer diverse activiteiten ontplooid worden, zo is het campagneteam betrokken bij het verkeersexamen, wordt er een project ontwikkelt rondom de dode hoek en wordt er bijvoorbeeld aansluiting gezocht bij de oogstcampagne.

Schermafbeelding 2024-01-16 101414 Schermafbeelding 2024-01-16 101414