Veel ondernemers worstelen nu met vragen over personeel, klachten en sneltesten. Ondernemers met veel personeel hebben in sommige gevallen behoefte aan snelle coronatesten (commerciële). Als één van de medewerkers klachten heeft, duurt het nu vrij lang voor deze medewerker weer aan de slag kan en dat kan gevolgen hebben voor de capaciteit omdat personeel zonder klachten toch thuis moeten blijven (na contact met een besmet persoon). Onderstaand treft u enkele suggesties (RIVM) en daarnaast enkele alternatieve methoden.
De testmethoden (onderstaande informatie is in sterk verkorte vorm afkomstig van RIVM)
PCR polymerase chain reaction -test
De PCR-test toont specifiek het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) aan en is de meestgebruikte en meest betrouwbare test. Het is een test waarbij kopietjes van een deel van het virus worden gemaakt. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd voor de PCR-test. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur na monsterafname voordat de persoon die getest is de uitslag van de test krijgt.
Andere vermenigvuldigingstesten, zoals de LAMP-test
Er zijn ook andere testen die werken door het vermenigvuldigen of kopietjes te maken van een stukje genetisch materiaal, maar met een andere methode dan PCR. De LAMP-test (loop-mediated isothermal amplification) is zo’n voorbeeld. Deze test is kort geleden voor het nieuwe coronavirus in Nederland ontwikkeld en wordt nu getest door de GGD Amsterdam. De LAMP-test is sneller dan de meeste PCR-testen.
Antigeentest
De antigeentest toont aan of er antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (meestal eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De test geeft in korte tijd een uitslag; meestal na een kwartier na het opbrengen van het monster in het laboratorium. De antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is, met een antigeentest een negatieve testuitslag krijgt, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben.
Antigeentest of PCR-test?
Hoewel er met betrouwbare antigeentesten meer getest kan worden, zijn er nog wel wat uitdagingen. De test geeft dan wel een snelle uitslag, maar moet test-voor-test door een laborant gedaan worden. Terwijl PCR-testen met veel tegelijkertijd door één laborant en verder door apparaten gedaan worden. Eén laborant kan per dag dus veel meer PCR-testen uitvoeren dan antigeentesten. Aan de andere kant zijn antigeentesten technisch minder ingewikkeld om uit te voeren dan PCR-testen en zijn er veel minder of geen ingewikkelde apparaten voor nodig.
Andere testen in ontwikkeling
De eerder genoemde testen, zoals de PCR-test en de antigeentest, lijken op testen die men al heel lang in de medische laboratoria gebruikt voor het vaststellen van andere ziekten. Er worden ook testen ontwikkeld die zijn gebaseerd op minder vaak gebruikte principes.
Zinloos om te testen zonder klachten
Het heeft geen zin om te testen als iemand thuis moet blijven en (nog) geen klachten heeft. Omdat deze persoon net contact heeft gehad met iemand die COVID-19 heeft. Of iemand die uit een land komt waarvoor code oranje of rood geldt en (nog) geen klachten heeft. Een negatieve test sluit dan niet uit dat iemand wel besmet is. Want het kan zijn dat een test het virus nog niet oppikt omdat er nog te weinig virusdeeltjes in de neus en keel zitten.
Commerciële ‘over-de-toonbank’-serologische sneltesten niet betrouwbaar!
Een serologische sneltest kopen bij een commerciële aanbieder om te kijken of je het virus al gehad hebt? Dat is geen goed idee. Er zijn veel van deze zogenaamde serologische sneltesten in omloop waarmee je met een druppeltje bloed zou kunnen zien of je het nieuwe coronavirus al hebt gehad. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar genoeg zijn. Deze testen werken niet goed genoeg bij mensen die niet heel erg ziek zijn, die niet in het ziekenhuis liggen. Ook werken ze niet bij mensen die nog maar net klachten hebben. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst het gebruik van serologische sneltesten af.
Alternatieve testmethoden
Alternatief: Corona Sneltesten (15 min.)
Deze COVID-19 Ag sneltesten worden verkocht via een innovatief diagnostisch kenniscentrum.
Het product
COVID-19 Ag test (Abbott), goedgekeurd door de landelijke instanties
Complete testkit voor uitstrijkje uit neus/keel-gebied
Sneltest kost €25,- p/st (afname per verpakking van 25 stuks)
Uitslag na circa 15 minuten
De test kan worden afgenomen door een BHV-er of ander persoon die hiervoor een gratis online training krijgt. Dit kan dus ook op het eigen bedrijf, maar natuurlijk wel in een corona veilige omgeving.
Alternatief: Teststraat (sneltest)
Geen lange wachttijden voor het afnemen van de Coronatest én binnen 20 minuten de uitslag. In Alkmaar is een Corona Snelteststraat. Hiervoor hoeft u de auto niet te verlaten om de test te laten afnemen.
De Coronatest is niet gratis, de kosten zijn €108,90 inclusief 21% BTW. Betaling kan contactloos per pin en ter plaatse voldaan worden. U krijgt binnen 20-25 minuten telefonisch de testuitslag.
Zij werken uitsluitend met gecertificeerde Coronasneltesten.
Een BIG geregistreerde zorgverlener (registratienummer 69047816902 ) heeft de supervisie.
Mocht u positief getest worden, dan zijn zij verplicht uw gegevens bij de GGD te melden.
Zie: https://coronasnelteststraatalkmaar.nl
De verwachting is dat er vanaf december ook een Snelteststraat in Schagen zal zijn, zie: Noordkop Centraal
Disclaimer: OFS is geen aanbieder of verkoper van deze corona testen. Zij brengen alleen de alternatieven onder de aandacht.