Wij willen zo snel mogelijk beslissen over bouwvergunningen. Vaak lukt dat binnen een week. Soms duurt het langer. Bijvoorbeeld als er wijziging van een bestemmingsplan voor nodig is. Dat is een tijdrovend en kostbaar proces. Waarbij altijd nog de kans bestaat dat de wens van bewoners of bedrijven wordt afgewezen. Dit kan sneller. Het kan ook voordeliger voor de initiatiefnemers. Met een verzamelplan.
In een verzamelplan worden verschillende plannen van initiatiefnemers gebundeld. Ze worden dan gelijktijdig met de volgende update van het paraplu-omgevingsplan ter vaststelling aangeboden. Dat aanbod gaat naar de gemeenteraad, die omgevingsplannen vaststelt. Voordeel van deze werkwijze is dat veel meer initiatieven tegelijkertijd kunnen worden afgehandeld. Zo kunnen wij de benodigde verwerkingstijd en kosten van het proces verminderen. Dit betekent voor initiatiefnemers dat zij sneller aan de slag kunnen en dat zij goedkoper uit zijn.
“Het in juli vastgestelde Paraplu-omgevingsplan was een belangrijke stap voor ons als voorbereiding op de komst de Omgevingswet. Volgens deze nieuwe wet moeten gemeenten elke twee jaar hun Omgevingsplannen updaten. Wij gaan zelfs een stap verder door het eigen plan eens per half jaar bij te werken”, legt wethouder Jelle Beemsterboer toe. “Dat is nog sneller dan de ambitie uit het coalitieakkoord.”
Nieuwe werkwijze
Elk initiatief kan meegenomen worden in het Verzamelplan.Onder voorwaarden dat hiervoor een conceptaanvraag is ingediend en het college van burgemeester en wethouders ermee heeft ingestemd om het plan verder uit te werken. Verder is het van belang dat de planning realistisch is, de benodigde stukken tijdig worden aangeleverd en dat er een mogelijkheid is geboden voor participatie. Zit het eerste Verzamelplan vol? Dan gaat het initiatief mee in het eerstvolgende plan, zes maanden later. De gemeenteraad beslist over het verzamelplansysteem na de zomer van 2021.
Bron: gemeente Schagen