Een gouden project is een maatschappelijk vraagstuk waar uw organisatie tegen aanloopt en dat concreet genoeg is om door jongeren projectmatig op te kunnen pakken.
Wat is het Gouden Kans Project?
Het Gouden Kans Project (hierna te noemen GKP) is een initiatief van staatssecretaris Blokhuis (CU) in samenwerking met coalitiepartner CDA. Met het GKP willen we jongeren de kans geven op een andere manier te experimenteren met nieuwe of aanvullende maatschappelijke activiteiten. Om op deze manier talenten bij zichzelf te ontdekken en te leren waar ze energie van krijgen. Door enerzijds contacten met een diverse groep jongeren en anderzijds door contacten met verschillende maatschappelijke organisaties.
Waarom doen we dit?
Het GKP biedt een andere mogelijkheid om te leren. Op individueel niveau zien we een toename van keuzestress en burn-out bij jonge mensen. Door onder andere social media komen jongeren in contact met heel veel mogelijkheden, wat stress geeft bij het maken van keuzes o.a. om de juiste studierichting te kiezen. Ook de studieschuld die met een studie wordt aangegaan, de beperkte mogelijkheden op de woningmarkt en het aanbod van flexcontracten op de arbeidsmarkt (met als gevolg uitstel van (economische) zelfstandigheid), kunnen spanning veroorzaken.
Voor wie is dit?
We richten ons op jongeren in de regio, die om diverse redenen een half jaar de tijd zullen hebben of willen nemen om deel te nemen aan het GKP. Denk bijvoorbeeld aan thuiszitters, voortijdig schoolverlaters of jongeren die tussentijds met een opleiding MBO, HBO of universitair zijn gestopt en zich willen oriënteren alvorens ze weer met een nieuwe studie beginnen.
Waarom zou u een gouden project bieden?
Zes maanden lang krijgt uw organisatie een toegewijd team van deelnemers om samen aan de slag te gaan aan het versterken van uw project en organisatie. Aan het begin van het traject wordt samen met de deelnemers bepaald waaraan gewerkt gaat worden en welk resultaat jullie aan het eind behaald willen hebben (het project). Deelnemers werken zowel strategisch als uitvoerend mee. De trainingen bieden hen nieuwe vaardigheden, gereedschappen en inzichten die zij aanwenden voor het project. Het samenwerken met de deelnemers zal tot nieuwe inzichten leiden en een sterk eindresultaat opleveren. Een gouden combinatie!
Het pitch evenement, dat aan het begin van het half jaar wordt georganiseerd, geeft uw organisatie de mogelijkheid om het project te presenteren aan een breder publiek uit de regio. Partners en bewoners kunnen meedenken en doen door kennis, kunde en middelen te delen, waardoor het idee echt uitgevoerd kan worden.
Wie zoeken we?
Uw organisatie[1] wil mee werken aan de maatschappelijke diensttijd en jongeren een zinvolle tijd bieden binnen de organisatie. Het is vooral belangrijk dat het vraagstuk uitdagend is voor de jongeren en er een duidelijke begeleider is vanuit de gastorganisatie.
De inzet van jongeren binnen de maatschappelijke diensttijd heeft een maatschappelijk doel, is vrijwillig, onbetaald (geen salaris), onverplicht (geen arbeidsrelatie en aanstelling), voor een ander of de samenleving en in enig georganiseerd verband (geen individueel initiatief of mantelzorg). Er mag geen sprake zijn van arbeidsverdringing of financieel gewin als gevolg van de maatschappelijke inzet
Criteria om mee te kunnen doen:
Er is een gedreven initiatiefnemer of contactpersoon, die de deelnemers en het project (ook na het programma) wil begeleiden.
De mentor of contactpersoon heeft de motivatie en maakt de tijd om het beste uit het programma te halen en wekelijks een vast contactmoment met het team te hebben.
De locatie van de gastorganisatie is in de regio waar het programma draait.
Er is een duidelijk vraagstuk om te aan te werken en het vraagstuk is afgebakend genoeg om als project binnen het programma uitgevoerd te kunnen worden.
Wat voor vraagstukken kunnen als project worden opgepakt?
De vraagstukken waar in het traject aan gewerkt worden zijn nieuw. Dit betekent dat de jongeren geen bestaande projecten gaan draaien. Het kan wel zo zijn dat een bestaand project of concept vertaald moet worden naar een nieuwe omgeving. De gastorganisatie heeft gemerkt dat er vanuit jongeren, bewoners, cliënten, ouders professionals, enzovoort een bepaalde behoefte is. De geïdentificeerde behoefte is nog niet vertaald naar een oplossing. Deze oplossing mogen de jongeren gaan zoeken en uitvoeren samen met de betrokken stakeholders.
Mogelijkheden zijn: opdrachten voor 1 persoon, voor een duo of een groepje van maximaal 4 personen.
Hoe werkt het?
In de zoektocht naar het oplossen van het vraagstuk worden altijd vier stappen doorlopen;
Onderzoek: wat is de behoefte en voor wie is het een probleem?
Ideeën generatie: onder begeleiding worden er zoveel mogelijk ideeën bedacht. Uiteindelijk wordt er 1 gekozen die verder wordt uitgewerkt met de betrokken mensen en de organisatie
De bedachte oplossing wordt gepresenteerd tijdens een event waar het netwerk van de gastorganisatie ook aanwezig is. Tijdens de avond wordt er mee gedacht met de jongeren door ze tips vanuit dit netwerk aan te reiken. Daarnaast kan het publiek aanbieden om te helpen door tijd, middelen of ruimte beschikbaar te stellen om het concept in de praktijd te brengen.
De bedachte oplossing wordt in de praktijk gebracht of er wordt een lanceringsevenement georganiseerd waarbij alle partijen aanwezig zijn.
Gouden Kans Project gemeente Schagen
In de eerste week van mei beginnen we in Schagen met een groep jongeren aan het GKP. Er is plaats voor maximaal 25 en minimaal 10 jongeren. Het houdt in dat de workshops, de opdrachten en de startweek plaatsvinden in de gemeente Schagen. Het betekent echter niet dat alle deelnemende jongeren ook in de gemeente Schagen woonachtig moeten zijn. Als er jongeren zijn uit de gemeente Hollands Kroon of Den Helder die geen problemen ondervinden met vervoer, mogen die ook deelnemen aan deze groep. Zij krijgen dan ook een reiskostenvergoeding.
Voorbeelden van gouden projecten:
a) Hoe bereiken we onze doelgroep het best?
Voor een duurzaam textielatelier waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt mooie producten maken, nemen de deelnemers de bestaande communicatie onder de loep. Ze stellen een aantal aanpassingen voor en hebben de nieuwe flyer meteen op een beurs getest. Op deze manier weten zij nieuwe deelnemers voor het leer-werktraject in het atelier te werven.
b) Hoe kunnen we onze vrijwilligers meer betrekken bij de missie?
Deelnemers maken voor een initiatief tegen voedselverspilling een analyse van de missie en visie van het initiatief: tegengaan van voedselverspilling, armoede en eenzaamheid. Op basis hiervan ontwerpen en faciliteren ze een training voor vrijwilligers. Hierdoor worden zij ook ambassadeurs, in plaats van vrijwilligers die taken uitvoeren.
c) Hoe zien mogelijke verdienmodellen eruit?
Voor een kringloopwinkel waar een extra ruimte beschikbaar komt helpen de deelnemers met het ontwerpen van nieuw concept voor die ruimte. Met beschikbare middelen uit de kringloopwinkel richten zij een recyclepunt op voor oude planten. Ze zetten de eerste stappen in de uitvoering van dit recyclepunt, zoals het organiseren van een evenement ter promotie, de inzet van een vrijwilliger die dit verder wil oppakken en het benaderen van tuincentra voor het aanleveren van extra planten.
d) Organiseer een vakantieweek voor kinderen
Voor kinderen die door omstandigheden niet of nooit op vakantie kunnen gaan organiseert het team een vakantieweek. De deelnemers onderzoeken de mogelijkheden voor en met de doelgroep, kiezen de best passende invulling en zorgen ervoor dat het uitgevoerd kan worden.
Wilt u meer informatie of zich aanmelden?
Neem dan contact op met Raoul Becher van Starters4Communities: raoul@starters4communities.nl of 06-55143218.
Tevens geven wij op maandag 23 maart van 16:00 tot 17:00 een presentatie in het gemeentehuis. Hier krijgt u ook gelegenheid om al uw vragen te stellen!
Vragenuurtje Gouden Kans Project
23 maart | 16:00-17:00
Gemeentehuis Schagen | Laan 19 | 1741EA | Schagen
Als u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden bij Ruby Blauw: ruby.blauw@schagen.nl of 06-43846131
[1] bijvoorbeeld zorg- en welzijnsorganisaties, sport en culturele organisaties, sociale/duurzame ondernemingen, bedrijven met maatschappelijke projecten, bewonersinitiatieven die al aantoonbare draagvlak hebben, etc.
Bron: Gemeente Schagen